Thursday, November 18, 2010

Antara Wuquf Arafah dan Wuquf PutrajayaKenapa kita tak raya ikut Arab Saudi dan berpuasa sunat mengikut hari wuquf mereka di Arafah ?


Bagi mereka yang mengerjakan haji di Mekah ketika mana mereka berwuquf dan disunatkan mereka yang tidak mengerjakan haji di Mekah agar berpuasa sunat. Tidakkah hari raya haji hendaklah diikut sahaja raya ditempat ibadah haji diadakan iaitu Arab saudi. 


Apabila Mekah berhari raya kenapa kita belum raya? 


Adakah di Malaysia ada wuquf Putrajaya ?
Fuhhh ada soalan macam tu jugak ya !


Hang nak kena denda ke nak kena penjara ? 


Kat Malaysia ni kalau langgar majlis raja-raja yang menetapkan hari raya boleh didenda rm3,000.00 atau 2 tahun penjara kerana berhari raya tidak mengikut tarikh yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia. Salah buat kedua-duanya sekali kena. 


Malaysia menggunakan Rukyah (melihat anak bulan) dan hisab (falak) berdasarkan imkanul rukyah (keboleh-nampak anak bulan). 


Ulama pun dah berbahas panjang antara menentukan hari raya 'aidiladha ini berdasarkan wuquf di Arafah atau melihat anak bulan. Bukan di Malaysia sahaja. Bahkan Rukyah ini telah diselaras ke peringkat Asean. Sebab itu Indonesia juga mengistiharkan hari raya 'aidiladha pada Hari Rabu 17 November. Tapi ada jugak yang dah sambut sehari awal.


Hari Raya : Sebagian Umat Shalat Idul Adha Pagi Ini
Laporan wartawan Adi Dwijayadi
Selasa, 16 November 2010

JAKARTA, KOMPAS.com Sebagian umat Islam di Jakarta menjalankan shalat Idul Adha pada Selasa (16/11/2010) ini meski pemerintah menetapkannya jatuh pada Rabu (17/11/2010) besok.


Hal itu tampak dari ribuan umat yang berdatangan ke halaman Masjid Al Furqon, Kompleks Dewan Dakwah Islamiyah Indonesia (DDII) di Jalan Kramat Raya, Jakarta Pusat. Di sana akan digelar shalat Idul Adha dengan khatib Adian Husaini. Karena tak cukup di halaman masjid, ada juga yang menempati lantai 2 dan 3 masjid untuk melakukan shalat.

Di tempat lain, sejumlah masjid juga melaksanakan shalat Idul Adha, seperti Masjid Agung Al Azhar di Kebayoran Baru dan Rawamangun, serta di depan Perguruan Muhammadiyah, Jalan Kramat Raya, serta beberapa tempat lainnya.

Salah seorang jemaah, Demi, mengatakan, dirinya melaksanakan shalat Idul Adha di Masjid Al Furqon pada Selasa karena mengikuti pelaksanaan wukuf di Arafah. "Saya ikuti standar wukuf di Arafah yang sudah digelar kemarin (15/11/2010)," kata Demi, yang hadir dari Kebon Jeruk, Jakarta Barat.

Sementara itu, di Pamulang, ratusan jemaah memenuhi halaman Masjid Al Munawarah di Kompleks Perumahan Witanaharja, Pamulang, Tangerang Selatan, untuk melaksanakan shalat Idul Adha. Selain jemaah masjid sendiri, peserta shalat Id juga berdatangan dari Pamulang dan sekitarnya. Sesuai jadwal yang diatur panitia, shalat akan dipimpin imam Ustaz Abu Muhammad Jibril Abdulrahman yang sekaligus bertindak sebagai khatib.

Suasana di sekitar masjid berjalan normal dengan arus lalu lintas yang padat karena warga lainnya tetap melaksanakan aktivitas rutinnya.Seperti yang kita maklum, hal ini termasuk dalam perkara khilafiah.


Boleh baca pencerahan dari Ustaz Zaharuddin di sini.Komen Anda

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More